Tips bij Rosacea

12 uitlokkers van rosacea

 

In Europa heeft naar schatting een op de vijf vrouwen last van rosacea. Hoe kan het dan dat deze vervelende huidaandoening dan toch zo vaak gemist wordt door artsen? Rosacea is in feite een vasculaire aandoening. Bloedvaatjes aan het huidoppervlak raken plotseling verwijd, de bloedstroom neemt toe en dat resulteert in blozen en roodheid van de huid. De bekendste uitlokkers van rosacea zijn de zon en alcohol. Maar er zijn nog meer factoren om rekening mee te houden. Ik zet ze even op een rij.

 

1. Koude en wind

Tegen de wind in fietsen of lopen kan bij de normale huid al voor gevoeligheid zorgen, laat staan bij de huid met rosacea. Wind in combinatie met koude kan vervolgens helemaal voor heftige flushes zorgen, ofwel voor een aanval van roodheid met soms zelfs rode bultjes. Probeer je huid bij wind en koude dan ook zoveel mogelijk te bedekken met een goede shawl en muts. Zorg dan wel dat de materialen je huid niet irriteren.

2. Zon

Een dagje zon en strand is natuurlijk heerlijk, maar de huid met rosacea reageert daar soms heftig op. Een beetje zon kan soms al genoeg zijn om de aandoening flink op te laten spelen. Een paar vuurrode wangen dus, die niet eens door verbranding komen. Een goede zonnebrandcrème, accessoires als een hoed en zonnebril en tijdig de schaduw opzoeken, zijn heel belangrijk voor jou.

3. Sporten

Beweging is goed voor lichaam en geest. Voor iedereen. Toch is inspanning nu juist ook een bekende aanjager van rosacea. Beweging verhoogt immers je hartslag en daarmee de bloedstroom. En dat zie je in het gezicht van mensen met de aandoening. Door heel excessief sporten kan het zogenaamde flushen zelfs dagen of wekenlang aanhouden.

4. Wijn, koffie en zelfs thee

Alcohol geeft verwijding van de bloedvaatjes. Rode wijn staat daarbij bovenaan de lijst van drankjes die voor een flare-up zorgen (bron: National Rosacea Society). Maar ook warme dranken als chocolademelk, koffie en zelfs thee kunnen rosacea uitlokken. Houd er in principe rekening mee dat alles wat bloedvaten kan verwijden, voor blozen en roodheid kan zorgen. Begin je de dag graag, net als ik, met een lekker kopje koffie? Wacht dan even met drinken totdat het wat afgekoeld is. En ga eventueel in de zomermaanden over op de iced-versies; nog hip ook!

5. Pittig eten

Hoewel de lijst met voedingsmiddelen die rosacea kunnen uitlokken, erg lang is- en vaak heel persoonlijk – staat pittig eten toch wel bovenaan. Wil je tijdens je afspraakje niet met knalrode wangen tegenover je date zitten, kies dan liever niet voor die spicy curry op de menukaart.

6. Kaasplankje

Het klinkt raar, maar ook zuivel is een bekende uitlokker van rosacea. Dat fijne kaasplankje dus, een beker melk of misschien zelfs slagroom. Tegelijkertijd zijn er steeds meer onderzoeken, met name case-studies, die aantonen dat producten die rijk zijn aan probiotica, zoals bepaalde yoghurtdrankjes, juist voor verbetering van rosacea kunnen zorgen. Dit is een lastig verhaal dus. Het blijft uitproberen wat voor jou wel en niet werkt.

7. Stress

Dat chronische stress voor huidproblemen kan zorgen. Bij rosacea kan één stressvolle dag al voor heel wat problemen zorgen. Op tijd en regelmatig ontspannen dus.

8. Warm bad

Hoe lekker ook, een uitgebreid warm bad nemen of een lange hete douche kunnen bij mensen met rosacea voor flink wat flushing zorgen. Zelfs de verwarming binnen kan dit effect op de huid hebben. Temperatuurwisselingen zijn kortom uitlokkers van rosaceaklachten. Wees daarom ook voorzichtig met sauna’s en stoombaden.

9. Allergiën

Naast een loopneus en jeukende ogen kunnen allergie‘n ook voor verergering van rosacea zorgen. Veel mensen hebben niet altijd door dat ze ergens allergisch voor zijn, maar denken dat ze gewoon verkouden zijn. Probeer erachter te komen of er bij jou misschien wel een allergie een rol speelt.

10. Huidverzorging

Huidverzorging, hoe natuurlijk en veilig deze ook lijkt, kan soms ingrediënten bevatten die de huid irriteren en rosacea-klachten erger maken. Geurstoffen, menthol, alcohol en eucalyptus zijn voorbeelden van stoffen die problemen kunnen geven bij de gevoelige huid.

11. Parfum

Je favoriete geurtje kan zomaar een uitlokker van rosacea zijn. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Spuit je luchtje dan niet op je huid, maar in je haar en kleding.

12. Roken

Van roken is ook bekend dat het rosaceaklachten kan verergeren. En niet alleen door zelf te roken, ook verblijven in rokerige ruimtes kan al voor problemen zorgen.

Niet iedereen reageert hetzelfde

Kun je met rosacea dan nooit meer naar de sauna, even lekker tegen de wind in trappen of een drankje nemen? Zo is het natuurlijk niet. Probeer bovenstaand lijstje vooral als hulpmiddel te zien om erachter te komen wat bij jou rosacea kan uitlokken. Uiteindelijk reageert iedere huid met rosacea weer anders. De een kan gerust een kaasplankje eten zonder problemen, maar krijgt wel last in warme ruimten, terwijl de ander alleen klachten heeft bij kou of pittig eten.

Dagboekje bijhouden

Het kan handig zijn om een tijdje een dagboekje bij te houden. Dan kun je niet meer verrast worden door een paar vuurrode wangen, bultjes of zichtbare vaatjes. Houd bij wanneer je last hebt van deze zogenaamde flare-ups. Dan kun je deze situaties voortaan proberen te vermijden. Want een echt medicijn tegen rosacea bestaat er nog altijd niet.

 

Liefs Karin