Tips bij Maskne

Maskne

 

Door het toenemen van het dragen van gezichtsmaskers, wordt een “nieuw” fenomeen ontdekt:  Maskne.

Maar schijn bedriegt, want mensen die voor de pandemie al langdurig gezichtsmaskers droegen, waren al reeds bekend met de effecten hiervan.

 

De medische term voor "maskne" is acne mechanica, een huidaandoening die wordt veroorzaakt door overbelasting en wrijving op de huid. Het dragen van gezichtsmaskers zorgt voor een toename van warmte, wrijving en afscherming.

Samen met een vochtige omgeving door ademen, praten of zweten

 

Wist je dat

Het verergeren of ontstaan van acne komt ook door de verhoogde temperatuur die meer talgproductie veroorzaakt: de talgproductie stijgt met 10% voor elke stijging van 1° C. Bovendien kunnen de langdurige afdekking, warmte en zweet ervoor zorgen dat de huid droog, jeukend en ruw wordt.

 

Samengevat:

Mondmaskers schuren over de huid! De huidbarrière gaat kapot.

De warmte die vrijkomt onder het mondkap droogt de huid uit, maar ook een perfecte “broeihaard” voor bacteriën  !  

Er ontstaat een vochttekort in de huid! Het lichaam zelf kan geen vocht aanmaken, maar wel talg om de huid soepel te houden! 

Talg en bacteriën .. het recept voor Maskne

 

 

Stoffen of chirugisch- / wegwerp mondmasker? 

Professor Sarah Lebeer, bio-ingenieur aan de Universiteit Antwerpen, deed met haar laboteam recent onderzoek naar het verschil tussen stoffen en chirurgische maskers. Ze stelden vast dat katoenen maskers tot 10 keer meer bacteriën concentreren dan chirurgische wegwerpmaskers. Ze raden dan ook aan om voor een chirurgisch masker te kiezen, wanneer je het masker voor een lange tijd moet dragen.  Een stoffen mondmasker hoeft zeker geen probleem te zijn, als we er maar bewust van zijn dat hygiëne van hoogst noodzakelijk belang is.

 

Hoe kun je er dan wel voor zorgen dat de bacteriën geïnactiveerd of gedood worden? Deze drie methodes zijn effectief gebleken:

  • Was het mondmasker op 60 graden met zeep
  • Strijk het mondmasker met een stoomstrijkijzer
  • of Kook het mondmasker op 100 graden

 

TIPS voor thuis

 

1. Houdt de huid goed schoon en reinig met een milde cleanser.

    Reinigen voordat je het gezichtsmasker opzet voorkomt het insluiten van onzuiverheden.

2. Drink voldoende water om het vochtniveau op peil te houden en uitdroging tegen te gaan.

3. Gebruik producten die de vochtbalans herstellen, zoals hydraterende crèmes en serums met hyaluronzuur.

4. Vermijd producten met een hoog siliconengehalte. Siliconen sluiten de huid gedeeltelijk af en samen met een masker zorgen

    zij ervoor dat de huid niet optimaal kan ademen.

5. Vermijd het gebruik van foundation. Make-up onder het gezichtsmasker verstopt de poriën en kan de klachten erger maken.

6. Gebruik dagelijks een schoon masker. Eenmalige gezichtsmaskers (het woord zegt het al), zijn echt voor eenmalig gebruik.

7. Vermijd producten met irriterende ingrediënten, de huid heeft het al zwaar genoeg...

8. Verzorg de huid ’s avonds alsof het een ritueel is. Goed reinigen en extra aandacht ‘s avonds betaalt zich de volgende morgen terug!

 

Liefs Karin