Wat is collageen?

Gepubliceerd op 8 april 2022 om 11:36

Wat is Collageen eigenlijk?

Collageen is een heel belangrijk structuureiwit, dat stevigheid geeft aan het lichaam en aan de huid. We hebben dit stofje in onze botten, pezen, haren en nagels, maar dus ook in onze huid. Collageen komt van het Griekse ‘kolla’, dat samenbinden of lijm betekent. Het houdt organen en weefsels als het ware op hun plek.

 

Collageen én het stofje elastine zijn een soort pilaren die de huid stevig houden. Als die pilaren omvallen, krijg je rimpels. Die afbraak kan komen door onder andere veroudering, roken, zon, suikers (glycatie) en luchtvervuiling ... Je lichaam kan niet alleen collageen afbreken, het maakt dit stofje ook aan – ook als je ouder bent. Maar op den duur gaat de afbraak van collageen helaas sneller dan de aanmaak.

 

Vanaf je 25e levensjaar kan de natuurlijke productie van collageen dalen. Op dit moment bestaat de huid voor 80% uit collageen, daarom is de huid vaak nog jong en stevig. Vanaf dat je 25 jaar bent, neemt de hoeveelheid collageen in je huid met 1% per jaar af en krijg je zichtbaar meer fijne lijntjes (rimpels)! HELP! 

Help je collageen

Wist je dat vitamine C nodig is om collageen op te bouwen in je lichaam? Collageen zorgt voor stevigheid, ook in de huid. Zorg dus dat je genoeg vitamine C binnenkrijgt, dan doe je meteen iets tegen rimpeltjes. Met een rode paprika krijg je al voldoende vitamine C binnen. Ook rijk aan vitamine C: spruitjes, sinaasappels en kiwi’s.

Helpt bijslikken van collageen-supplementen?

Kan een collageensupplement innemen helpen tegen de afbraak van collageen? De wetenschappelijke studies lijken veelbelovend. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat als je het collageen aanvult, dat de huid minder rimpels vertoont, elastischer én meer gehydrateerd is. Ook is er in een ander onderzoek aangetoond dat het innemen van collageen zorgt voor een toename van collageen in de huid. 

 

Hoeveel collageen moet je innemen?

Als je de vorm van je collageen weet – poeder of drankje – kun je ook nog kiezen voor allerlei doseringen. Moet je voor 1 gram gaan? Of kun je beter 10 gram collageen innemen voor meer resultaat? Je ziet in studies al effect bij lage innames: 1, 2.5 ,5 of 10 gram per dag, ook voor de huid. Die hoeveelheid is dus gewoon prima: meer dan 15 gram collageen per dag zou ik niet adviseren.

 

Waar in je huid komt het collageen terecht dat je inneemt?

Mocht een collageen innemen echt werken, dan gaat collageen onder andere naar botten, pezen en gewrichten, maar ook naar de huid. Specifieker: het collageen komt in de dermis terecht, een huidlaag in de huid. Vermoedelijk zal dat aangevulde collageen niet voor altijd in de dermis blijven zitten. Het zal door veroudering, zon, roken, suikers en luchtvervuiling toch weer afgebroken worden.

 

Helpen huidverbeterende behandelingen bij de aanmaak van Collageen?

Het antwoord hierop is ja! Er zijn tegenwoordig erg veel verschillende soorten behandelingen mogelijk om de aanmaak van Collageen te stimuleren! Denk aan een dermaplaning treatment, microneedling, chemische peelings, Plasma liften ect.  Het werkingsprincipe is simpel. De huid maak je in alle bovengenoemde huidverbeterende behandelingen simpelweg gezegd kapot, waardoor er huidherstel optreed dus aanmaak van collageen en elastine.

 

Het allernieuwste in Nederland om het gebied van collageen aanmaak is de “Collageen Draadlift”! Lees meer..

 

Mijn belangrijkste tip is dan ook: voorkom afbraak. Smeer je goed in tegen de zon en laat zoete voedingsmiddelen, hoe lekker ook, zoveel mogelijk links liggen. Want supplementen innemen,huidverbeterende gezichtsbehandelingen en de juiste huidverzorgingsproducten helpen absoluut tegen de afbraak van collageen, maar als je een ongezonde leefstijl hebt,veel in de zon ligt, dan is toch een beetje dweilen met de kraan open.

 

Zorg goed voor jezelf!! 

 

Liefs Karin