Word ik bruin als ik mij insmeer met een hoge SPF?

Heel veel mensen denken dat als je maar niet verbrandt, blootstelling aan de zon geen kwaad kan. 

Nu is het verbranden van je huid inderdaad echt heel erg slecht, maar ook dat bruine kleurtje is al een teken van beschadiging. Pigmentvorming is namelijk een reactie op de schade van huidcellen;  het pigment is bedoeld om jou tegen verdere ellende te beschermen. Superslim van ons lichaam, maar bedenk dat dat kleurtje je wel heel beperkt bescherming biedt.

 

Insmeren is dus nog steeds belangrijk. Kun je dan nog steeds een kleurtje krijgen?

 

Je huid kleurt sowieso in de zon, ook als je je insmeert met een hoge factor

Het is goed om te weten dat je de uv-straling met een zonnebrandcrème nooit volledig kunt blokkeren. Zelfs met die factor 50+ piept er nog altijd zo'n 2% straling doorheen. (Ter vergelijking: bij een SPF 30 is dat zo'n 4%). 

 

En die getallen gelden trouwens alleen als je strikt volgens de regels smeert en de crème ook nog eens vaak genoeg aanbrengt. Dat betekent: een superdikke laag aan brengen en dat om de twee uur opnieuw. En heel eerlijk, dat doet niemand. En dus krijgt je huid altijd te maken met wat straling en zal je vanzelf een kleurtje krijgen in de zomer.

Werk aan een écht gezond kleurtje van binnenuit

 

Als je nu een écht gezond kleurtje wilt, dan moet je anders te werk gaan, namelijk van binnenuit. Met bepaalde groente en fruit kun je je huid een goudbronzen gloed geven. En daar komt geen zon aan te pas. Onderzoek laat zien dat mensen met deze caroteen-pigmentatie aantrekkelijker en gezonder worden gevonden dan mensen die bruin zien door de zon.

Veel wortelen, abrikozen, meloenen, paprika’s, pompoen, spinazie, broccoli … eigenlijk alle soorten groente en fruit die vol carotenoïden zitten. Deze stofjes hopen zich namelijk op in je huid, waardoor ze de kleur iets kunnen beïnvloeden. Als je denkt niet genoeg binnen te krijgen met voeding, dan kun je ook voor een supplement gaan met bètacaroteen. Maar ga niet overdrijven; neem niet meer dan 15 mg per dag.

Tips

Bouw liever de blootstelling aan de zon langzaam en beschermd op met een hoge zonnefactor bij voorkeur factor 50. En niet met oliën die je een snel kleurtje beloven, maar waaraan meestal nauwelijks een beschermingsfactor is toegediend.

 

Laat je niet verleiden tot een bezoekje aan de zonnestudio voor een snelle bruine teint! Toch in het voorjaar snel wat kleur op je gezicht of lichaam! Gebruikt dan een Tanningspsray of Tanningdrops voor een snel bruin resultaat!

Producten speciaal voor jou!